Wednesday, September 7, 2016

1 Year AP Class Cannot Exceed 6 Semester Hours without Doubling Up

A school year has 180 days, of 55 minutes each day with 20 minutes of homework. Therefore, 55+20 = 75 minutes per day, or 13500 minutes per year. That is 270 academic hours per year, or 6 semester hours per year given that one semester hour is 45 academic hours.

A school year has 180 days of one academic hour each day, adjust for 5 minutes to take attendance. On the other hand, community college has 54 academic hours per semester hour. Therefore, 180/54 = 3 and 1/3 semester hours per year.

Therefore, one year is between 3 and 1/3 semester hours (5 quarter hours) and 6 semester hours (9 quarter hours) including the boundary.

In between the two extremes, we have 270 academic hours per year at 54 academic hours per semester hour for 5 semester hours per year. This is the real minimum if teachers assign the appropriate level of homework.

Assume 2 year Physical Education requirement, and 6 subjects schedule. 
The recommendation of 10 minutes per grade level:
  • 12th grade: 120 minutes for 6 classes = 20 minutes per class
  • 11th grade: 110 minutes for 6 classes = 18+1/3 minutes per class
  • 10th grade: 100 minutes for 5 classes (assume no homework for physical education) = 20 minutes per class
  • 9th grade: 90 minutes for 5 classes (assume no homework for physical education) = 18 minutes per class
Assigning 20 minutes of homework per class:
  • 12th grade: 6 classes -> 120 minutes of homework
  • 11th grade: 6 classes -> 120 minutes of homework
  • 10th grade: 5 classes -> 100 minutes of homework
  • 9th grade: 5 classes -> 100 minutes of homework

Block Schedule 4x4 System
90 Minutes Lecture + 30 Minutes Homework = 120 Minutes per day * 90 Days = 10800 Minutes per Class / 60 Minutes = 180 Hours / 37.5 Hours per Semester Hour = 4.8 Semester Hours

Block Schedule Double Up AP classes: 9.6 Semester Hours > 8 Semester Hours

Regular 8 Period
40 Minutes Lecture + 20 Minutes Homework = 60 Minutes per Day * 180 Days = 10800 Minutes per Class / 60 Minutes = 180 Hours / 37.5 Hours per Semester Hour = 4.8 Semester Hours

Regular 7 Period
Low Time: 45 Minutes Lecture + 20 Minutes Homework = 65 Minutes per Day * 180 Days = 11700 Minutes per Class / 60 Minutes = 195 Hours / 37.5 Hours per Semester Hours = 5.2 Semester Hours
High Time: 50 Minutes Lecture + 20 Minutes Homework = 70 Minutes per Day * 180 Days = 12600 Minutes per Class / 60 Minutes = 210 Hours / 37.5 Hours per Semester Hours = 5.6 Semester Hours

Regular 6 Period
55 Mintues Lecture + 20 Minutes Homework = 75 Minutes per Day * 180 Days = 13500 Minutes per Class / 60 Minutes = 225 Hours / 37.5 Hours per Semester Hours = 6 Semester Hours


No comments: